>
Az ittvanminden.hu valamennyi oldalán található információ,
dokumentum, fotó másodközlése, csak az oldal üzemeltetőinek engedélyével történhet!


Copyright 2007 - 2010 - all rights reserved -  ittvanminden@yahoo.com




A hónap sztorija 
Mark Capman ismét szabadlábra helyezési kérvényt írt !
John Lennon özvegye 2010. augusztusában ismét levélben fordult a New York állambeli Kegyelmi Tanácshoz, miután megtudta, hogy férje gyilkosa ismét szabadlábra helyezési kérvényt nyújtott be. Az életfogytiglanra ítélt Chapman 2000-ben írta első kérvényét és Yoko Ono ügyvédje szerint nem változott tíz évvel ezelőtti álláspontja, amikor attól fél, hogy Chapman szabadlábra helyezése veszélyt jelentene két gyermeke és az ő életére. Robert Gangi, a fogvatartottak jogait védő szervezet vezetője szerint nem valószínű, hogy Chapmant elengedik, túl nagy közfelháborodást keltene. 
Chapmant augusztus közepére esedékes meghallgatását, szeptemberre napolták. A bizottság szerint, további információk begyűjtésére van szükség, hogy döntést hozhassanak!
John Lennon miatt Budapesten lezárták a Hősök Terét
Amikor John Lennon 1980. december 8-án meghalt, egy decemberi pénteken titkos kezek kis plakátokon hívták híveit, hogy gyűljenek össze a Hősök terén, és együtt emlékezzenek a meggyilkolt muzsikusra. Aztán a tüntetés estéjén, mire a rajongók odaértek, már nem volt számukra hely. A rendőrség elfoglalta és lezárta a teret. A BM III/III-as ügyosztályának akkori munkatársa szerint „ez természetes volt". Elvégre a rendőrségnek „biztosítania kellett" minden tömeges rendezvényt. Ráadásul ezt a megmozduást senki nem jelentette be hivatalosan, és a szervek attól tartottak, hogy az akkor már egyre jobban mozgolódó ellenzék saját céljaira használja fel a megemlékezést. Természetesen erről nem tudósított az akkori sajtó.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában erről az ügyről több, egykor szigorúan titkos jelentés található. Ezekből olvashatnak hármat ITT ! 
Délután 5 órakor Chapman csendben várakozott Lennon mannhattani lakásának kapuja előtt. Amikor az ex-beatle kijött a házból, egy lemezborítóra kért tőle autogramot. Kétszer is megkérdezte: "Ennyi amit akarsz?" Chapman csendben állt, amikor a 'Double Fantasy' című lemez borítójára felírta: 'John Lennon, December 1980'. Majd beült a kocsiba és elmentek. Chapman a kocsi után nézett. A gyilkos fegyver akkor már a zsebében lapult.
Lennon a stúdióból - ahol új lemezén dolgozott- háromnegyed tizenegykor ért haza. Mark Chapman ott várt és a Dakota Ház lépcsőfeljáróján négyszer lőtte hátba.         
A dedikált lemezt a gyilkosság helyszínén egy Philip Michael nevű férfi találta meg, aki átadta a rendőröknek. Miután Chapmant elítélték, a rendőrség visszaadta Michael-nek a lemezt. 19 évvel később árverésen megvette egy ismeretlen amerikai. 2004-ben ismét eladásra került 400 ezer dollárért, ahogy a sajtó akkor fogalmazott, az a lemez Lennon kézjegyével  amely rockzene történetének egyik leghíresebb relikviája.

Az ötvenöt éves férfinak saját cellája van, a börtönkönyvtárban dolgozik és takarít. Az intézet szóvivője szerint 1994 óta nem volt semmiféle kihágása, húsz éve pedig rendszeresen látogatja felesége, afféle családegyesítő program keretein belül, melynek értelmében egyhuzamban akár 44 órát is eltölthetnek egymással a családtagok - ezt persze bizonyos viselkedéssel lehet kiérdemelni.
Nem rég előkerült egy levél, amit Mark Chapman írt 5 évvel később a börtönben. Ebben egy régiségekkel foglalkozó szakembertől többek között azt kérdezi, mennyit érhet a lemez. Hozzá tette, már két ügyvédet is megkeresett, hogy visszaszerezze a lemezt, amelyet aztán jótékonysági árverésre bocsátana.
Frissítve!  Nem kapott kegyelmet!