Exkluzív
Az ittvanminden.hu valamennyi oldalán található információ,
dokumentum, fotó másodközlése, csak az oldal üzemeltetőinek engedélyével történhet!


Copyright 2007  - all rights reserved -  ittvanminden@yahoo.comKulisszatitkok a 'We are the world' készítéséről


Eredetileg Harry Belafonte akart összehozni egy koncertet fekete muzsikusokkal, Afrika éhezőinek megsegítésére. Ken Kragen, aki a "United Support of Artists for Africa" nevű szervezet ügyvezetője és egy produceri iroda tulajdonosa volt, úgy vélte, ha nagyobb ügyet csinálnak belőle, nagyobbb lesz az eredmény. Szólt az egyik "ügyfelének" Lionel Richie-nek, akinek viszont a felesége beszélt az ügyről Steve Wonder feleségével. Így aztán az ötlet gyorsan végigfutott, amelynek eredményeként, Quincy Jones lett a producer,  Michael Jackson és Lionel Ritchie pedig a dalszerző. A negyvenöt amerikai zenész-énekes ráéneklésére, 1985. január 28-ra, az éves Grammy Díj átadásának napjára tűzték ki, mondván azon a napon az énekesek úgy sem lépnek fel sehol. Természetesen a dal alapzenéjét már előzőleg kiküldték az érintett énekeseknek. Minden szalaghoz mellékeltek egy levelet, amelyben arra kérték az előadókat, a dal feléneklésekor "fogják vissza előadói egyéniségüket". Kisebb összebalhézásra azonban így is sor került. Ken Kragen így emlékezett erre:

"A rockerek nem nagyon foglalkoztak a dallal, és nem akartak a felvételkor a nem rockerek mellé állni. Attól féltek, hogy a közös kép rontana az ő imázsukon, nem lennének hitelesek" Állítólag  Bruce Springsteen mentette meg a helyzetet, a rajongók és társak által Bossnak hívott gitáros-énekes teremtett rendet a gyerekesen viselkedő, felnőtt zenészek között, mire a zendülés megszűnt, és mindenki elfoglalta a helyét. A stúdióban a hat mikrofon köré félkörben a padlóra ragasztott névre szóló címkére kellett állniuk. A USA For Africa nevű alkalmi formáció által előadott 'We Are The World" című dal az üzletekbe, 1985. március 7-én egy időben 800 ezer példányban jelent meg. Az utolsó darabig elfogyott a hét végére. Az évtizedek óta az USA-ba mértékadó Bilboard Hot 100-as listáján a 21-dik helyen indított, ami John Lennon 'Imagine'-je óta a legjobb kezdő helyezés volt. Három héten belül a lista élére került. Még abban az évben besöpörte az 'Év Dala' és az 'Év Lemeze' Grammy Díjat is.A dalból 2009 -ig több mint 20 millió lemezt adtak el és eddig 63 millió dollárnyi segély küldését tette lehetővé.
A stúdiófelvételről videó is készült, amelyen látható: Dan Aykroyd Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Kim Carnes, Ray Charles, Bob Dylan, Sheila E., Bob Geldof, Hall and Oates, James Ingram, Jackie Jackson, LaToya Jackson, Marlon Jackson, Michael Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Al Jarreau, Waylon Jennings, Billy Joel, Cyndi Lauper, Huey Lewis and the News, Kenny Logins, Bette Midler, Willie Nelson, Jeffery Osborne, Steve Perry, The Pointer Sisters, Lionel Richie, Smokey Robinson, Kenny Rogers, Diana Ross, Paul Simon, Bruce Springsteen, Tina Turner, Dionne Warwick, Stevie Wonder, Michael Boddicker - szintetizátorok, Paulinho da Costa - ütős, Louis Johnson - basszusgitár, Quincy Jones - producer, Michael Omartian - billentyűs, Greg Phillinganes - billentyűs, John Robinson - dobok.

Nézze meg a klipet ITT !
És ha valaki együtt akarná énekelni a klip-pel, íme a dalszöveg:
"We Are The World", U.S.A. for Africa

There comes a time when we need a certain call
When the world must come together as one
There are people dying
Oh, and it's time to lend a hand to life
The greatest gift of all

We can't go on pretending day by day
That someone, somehow will soon make a change
We're all a part of God's great big family
And the truth - you know love is all we need

( Kórus )
We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day
so let's start giving
There's a choice we're making
We're saving our own lives
It's true we'll make a better day
Just you and me

Well, send'em you your heart
So they know that someone cares
And their lives will be stronger and free
As God has shown us
By turning stone to bread
And so we all must lend a helping hand

( Kórus )

When you're down and out
There seems no hope at all
But if you just believe
There's no way we can fall
Well, well, well, let's realize
That one change can only come
When we stand together as one