>
Főoldal
Sztorizó
Ollózó
Fotógaléria
Vásártér
Archív
Az ittvanminden.hu valamennyi oldalán található információ,
dokumentum, fotó másodközlése, csak az oldal üzemeltetőinek engedélyével történhet!


Copyright 2007 - 2010  all rights reserved -  ittvanminden@yahoo.comPop-lolíták a '80-as években
Angol, amerikai, német, francia énekesnők akik vagy tudtak énekelni, vagy "segítette" őket a bulvársajtó!
A popzenei divatcsinálás machinációi
C.C. Catch

A legenda szerint Dieter Bohlen megnézte az Optimal trió egyik fellépését. Feltünt neki a lánycsapat egyik tagjának magával ragadó hangja. Meghívta a lányt a stúdiójába, ahol rögtön szerződést ajánlott neki. Felfedezettjének a C.C. Catch művésznevet választotta 
Hollandiban, Oss városkában született 1964. július 31-én. Eredeti neve: Caroline Catharina Müller. Az 1985-től az egyik legnépszerűbb európai popénekesnő volt olyan slágereknek köszönhetően, mint az 'I Can Loose My Heart Tonight', a 'Heartbreak Hotel', a 'Heaven and Hell', a Soul Survivor vagy az Are You Man Enough? Munkakapcsolata nem volt felhőtlen Bohlennel és a viták 1989-ben szakításhoz vezettek. A szerző-producer annyira megneheztelt az énekesnőre, hogy peres úton még azt is el akarta érni, hogy Caroline a továbbiakban ne használhassa a C. C. Catch nevet, mivel azt ő találta ki. A bíróság azonban Caroline javára döntött.
Az 1990-es évek elején eltűnt az élvonalból, ami egyrészt annak köszönhető, hogy megromlott a kapcsolata egykori felfedezőjével, Dieter Bohlennel, másrészt az általa is képviselt diszkóhangzás addigra kiment a divatból. A Modern Talking és a '80-as évek popzenéje iránt a '90-es évek végén feltámadt nosztalgiahullám azonban C. C. Catchet is újra divatba hozta, ám sem régebbi slágereinek remixeivel, sem az újabb dalaival nem ért el a korábbiakhoz mérhető sikereket. Bohlen adta felfedezettjének a C. C. Catch nevet. A két betű az énekesnő két keresztnevének (Caroline és Catherina) rövidítése, a "Catch" pedig fantázianév. Európa egyik új popcsillaga  nagyszabású koncertturnékat bonyolított le, mely az európai országok mellett Ázsiára és Amerikára is kiterjedt. 1987. március 9-én a Budapest Sportcsarnokban volt egy fergeteges fellépése. Utoljára 2009. július 10-én adott koncertet Magyarországon

Még ma is az világ rádiállomásainak egyik gyakran játszott száma a 'Maria Magdalena', amely 21 országban  került a toplista élére, további 5 országban pedig a Top 10-be. Sandra Ann Lauer Saarbrücken-ben született, 1962. május 18-án. Az Arabesque trió vezető énekesnőjeként szerzett magának nemzetközi hírnevet. 1985-től kezdett szólóban énekelni. Rövid időn belül ő lett az első számú német popdíva és ezt a pozícióját évekig meg tudta őrizni. Az angol popzenében akkoriban egyeduralkodónak számító szerző-producer-trió, Stock-Aitken-Waterman kísérletet tett arra, hogy Sandrát befuttassa Angliában is, ám az Everlasting Love remixe nem lett sikeres a szigetországban. Svédországban és Dél-Afrikában azonban ez a változat is népszerűvé vált. Sandrát ekkoriban az európai popzene királynőjeként emlegette a média, egyenesen Madonna legfőbb riválisát látták benne. Szólókarrierjében férje, a román származású Michael Cretu támogatta: Sandra részt vett a férfi világsikerű projektje, az Enigma lemezek stúdiómunkájáiban is. Sokáig nem derült ki, hogy ki rejtőzik a "Cathedral Popnak" nevezett zene, illetve az "arctalan" Enigma név mögött. Csak a 'Sadeness' hatalmas sikere után derült ki, hogy a Cretu házaspár a szerző és előadó.
Sandra
Mindketten ma is Ibizán élnek, bár 2007-ben elváltak. Annak idején itt rendezték be stúdiójukat is, ahol szinte évente készültek, készülnek a relaxációs, meditációs Enigma lemezek.  1995-ben születtek gyermekeik, egy ikerpár: Nikita és Sebastian. 2008-ban Sandra nagyszabású európai turnét bonyolított le, amelynek során fellépett Moszkvában, Kazahsztánban, Ukrajnában, Litvániában, a görögországi Athénben és Lengyelországban. Itt egy retrófesztivál egyik fellépője volt olyan, az 1980-as években ismertté vált sztárokkal, mint Kim Wilde, Samantha Fox, Sabrina, Shakin' Stevens, Limahl és a Modern Talking. A 2008. augusztus 24-én tartott koncertet a sopoti dalfesztivál részeként. 2009. március 27-én került az üzletekbe újabb CD-je, 'Back to Life' címmel.
Belinda Carlisle

Az amerikai énekesnő 22 évesen 1980-tól  az USA-ban ért el nagy sikereket. Több dallal felkerült sikerlistákra az öttagú, csak lányokból álló The Go Go's -al, amelynek énekese volt akkoriban. A ritkaságszámba menő vállalkozás 2 nagy és 3 kislemezzel képviseltette magát a Top 10-en, de a harmadik nagylemez után a zenekar feloszlott. Ahogy arról a sajtó írt: a „vadmacskák" kikaparták egymás szemét.

A csúcsról a legnagyobbat Belinda Carlisle zuhant, aki a következő két évben a drogok rabja lett, ahogy mondani szokták: „rossz társaságba" keveredett, betegesen lesoványodott, testileg-lelkileg tönkrement. Talpra állását Morgan Masonnek, az ismert angol színész, James Mason fiának köszönhette, aki nemcsak a magánéletben, de a popvilágban is támaszának bizonyult. 1986-ban összeházasodtak és Los Angelestől nem messze, a családi farmon Belinda új életet kezdett. 1987-ben pedig a szólóénekléssel is megpróbálkozott. 1987-ben megjelent harmadik kislemeze: ’Heaven is a Place on Earth’ hozta meg számára a világsikert, amit ’88-ban követett a bemutatkozó nagylemezről kimásolt ’I get a weak’, amely ugyancsak feljutott a Top 10-re világszerte. Azóta is folyamatosan aktív életet él. Az elmúlt 22 évben 12 nagylemezt adott ki, Tv show-kban vesz részt. 

Mandy Smith

Ő is a Pete Waterman Entertainment (PWE) promóciós vállalat által felkarolt énekesnők egyike. Neki is a Stock, Aitken, Waterman trió írta dalainak jó részér. Bár a szigetországban egy botránnyal indították el a karrierjét. A sajtó sokáig cikkezett ugyan is a kiskorú modell és a „felfedező" Rolling Stones basszusgitáros, Bill Wyman kapcsolatáról. Akkor ez a sajtóhűhó nagyban segítette Mandy énekesi karrierjét, később viszont – elsősorban Angliában – épp ez a botrány akadályozta meg továbblépését. Mandy Smith a Daily Mail 2010. április 17-i számában megjelent interjúban ismerte el, hogy Bill Wyman-el 14 évesen feküdt le először. Igaz az 52 éves Rolling Stones tag feleségül vette, amint a lány 18 éves lett.  
Egy idő után lemezeit kritizálva Mandyt egyszerűen csak „próbababának" hívták, utalva kétes dicsőségére és a még mindig tinédzserkorú lány modellségére. Ugyanakkor bőven cikkeztek a lapok legfrissebb szerelmi ügyeiről is. 1987-ben jelent meg első kislemeze, az ’I Just Can't Wait’, majd a ’Positive Reaction’, különösebb viszhang nélkül. A sajtót 1988-ban jobban érdekelte az esküvője Bill Wyman-el, mint a ’Mandy’ című nagylemezének megjelenése. 

Eredeti neve Leslie Joe Wunderman. Popkarrierje előtt egy-két évvel még bárpincérnőként dolgozott. Sőt, annak idején a bulvársajtó leleplezései szerint egykori „főnöke" állításai szerint egyéb szolgálatokat sem tagadott meg a vendégektől, ha azok úgy kívánták.
Ugyanakkor egyetemen pszichológiát tanult és művészeti stúdiumokat is folytatott, mígnem 26 éves korára – elirigyelve Madonna sikereit, megpróbálkozott a popkarrierrel. 1987-ben előbb a ’Tell it to my Heart’, majd ’88-ban a ’Prove your Love’ került fel a nemzetközi listák élére. Előbbiért az énekesnő az amerikai zeneakadémiai díjat  is kapott. Bár a kezdetektől sokan támadták azért, mert Madonna „oldalvizén" tört fel a csúcsra, Taylor Dayne 1988-ra biztosította helyét a popélvonalban, sőt idővel már nem Madonna utánzójaként, hanem konkurenseként említették.
És akkor jöhet nehány furcsaság Taylor Dayne életéből, amit a bulvársajtó elcsámcsoghatott. Sikerei előtt néhány évvel, hetente járt pszichoanalitikushoz, mert agorafóbiában szenvedett. Rettegett a szabadba menni! A kór annyira elhatalmasodott rajta, hogy lakását csak kísérővel merte elhagyni. Köveket gyűjtött, mert különleges erőt tulajdonít nekik. A drágaköveket gyógyszerként is használta, kabala gyanánt pedig egyet a nyakába akasztott, ha rosszul álltak a dolgai. Rendkívül lámpalázasként írtak róla. Épp ezért nem kedvelte a nyilvános szereplést. Magánemberként elsősorban a heavy metalt kedvelte. Nem szeretett öltözködni. Elsősorban a farmereket és a bőrdzsekit kedvelte.

Taylor Dayne
Samantha Fox

Alondoni születésű lány szó szerint mellbedobással győzött! 1983-ban, édesanyja az akkor 16 éves Sam-ről több tucatnyi fotót készített, fehérneműben vagy  csak alig…! Ez aztán megalapozta modell karrierjét. A „címlaplányokra” mindig éhes bulvársajtó hamar lecsapott rá. Egy-két év és már a poppiacon  találjuk Fox kisasszonyt.  
1986-ban debütál, a címében is frivol ’Touch Me (I Want Your Body)’, ’Érints meg (akarom a tested)’ című dalával.  A Stock Aitken Waterman trió istápolja 1988-ig. Ez alatt 2 nagylemez készített. A ’Nothing's Gonna Stop Me Now’ című dal hozza meg a nagy nemzetközi sikert, amely zeneileg semmiben sem különbözik az akkoriban divatos „egyen ritmusvilágtól”. Természetesen a dalai mellett más „kvalitása” inkább adott témát a sajtónak. Hetekig arról vitáztak, ki néz ki rosszabbul, kinek mekkorák a méretei? Sabrinának, vagy Foxnak jobbak az idomai? A rajongók voksai alapján Sam Fox egyértelműen legyőzte riválisát.
Debbie Gibson

„Madonna nemsokára 30 éves. Épp ideje, hogy lekopjon a nyanya." – A nem éppen hízelgő szavakat Debbie Gibson 17 éves iskoláslány, az akkor legnépszerűbb amerikai popénekesnők egyike, 1987-ben címezte idősebb kolléganőjének. Első dalait 13 évesen írta a garázsukban berendezett házi stúdióban, a felvételeket is maga hangszerelte. Zongorázni tanult, majd a színészet alapismereteit sajátította el. Egy hónappal 16 éves kora előtt kapta első lemezszerződését. Az Only In My Dreams pár héttel a megjelenése után már Top 10 siker volt, aztán ezt a bravúrt a 'Shake your Love'-val megismételte. 17 évesen ő volt a legfiatalabb, aki szerzőként és előadóként felkerült az amerikai Bilboard slágarlistájának élére, a ’Foolish Beat’ című dallal. Nagylemeze pedig ’Out of the Blue’ ugyancsak feltűnést keltett. 

Sikerének magyarázata, hogy a középiskolás korosztály a ’80 as évek vége felé elfogadta bálványának és Tiffany mellett ő lett  Whitney Houston és Madonna legnagyobb konkurenciája. Tehetségét egyébként igen korán, már 5 éves korában felismerték a szülei. Első dalának címe: ’Jegyezzétek meg, hol van az osztályotok’. Énekelt a New York-i Metropolitan Opera gyerekkórusában. Azóta Debbie Gibson kb. 300 dalt írt. Többek között komputer- és hamburgerreklám-zenékkel is sikereket aratott.  
A Bravo című magazin 1987-ben írta róla: hobbija a zene, a tánc, McDonalds ételek, humoros emberek. Álmai egy  magányos sziget és Amerika („Szívesen megnézném Hollywoodot, New Yorkot és a Disneyland-et,")
1972. december 22- én született Franciaországban. Magassága: 1,61 m
'Joe Le Taxi' című dala az 1987-es év nagy sikerei közé tartozott. Más francia énekesnőkkel (Desireless, Guesch Patti, France Gall) együtt ő is berobbant az európai popéletbe, s a pop-lolíták trendje az ő karrierjét is magasra ívelte. Tehetségét nagybácsija, Didier Pain fedezte fel, aki a menedzsere lett. Édesanyja, aki korábban titkárnő volt, minden útjára elkísérte. Régi vágya volt, hogy valamelyik hobbijában szeretné megtalálni hivatását. „A táncolás nem ment eléggé, a fotók gyűjtésével nem lehet pénzt keresni, így maradt a zene." Fotógyűjteménye azonban értékes ereklye. Több albuma megtelt Marylin Monroe, James Dean és Madonna fotóival. Igazi énekesi karrierre azonban csak az érettségi után gondolt. Az elmúlt negyedszázadban több filmben  is szerepelt. Legjobb szerepe a Patrice Leconte rendezte ’Lány a hídon’, amiért César-díjra is jelölték 2000-ben. Johnny Depp-el él együtt, két gyermek anyukája. 


Vanessa Chantal Paradis

Sinitta

Ő is a Stock, Aitken, Waterman producertrió „védence" volt. És persze a „fiúk játéka", mint egyik dalának a címe. Vagy éppen ő játszott a fiúkkal? Nem tudni. De tény, hogy ő az egyetlen színesbőrű énekes, aki Madonna-pózokkal és szövegekkel, szexis megjelenéssel pályázott pop-babérokra a szigetországban. Negyedévenként szerepelt új és újabb dalokkal a sikerlistán: ’Boy Toy’, ’G. T. O.’, ’Cross My Broken Heart’. Magánéletének pletykáival, botrányaival akkoriban a többi felfedezett énekesnőhöz hasonlóan, ő is kitölti a sikerek közötti üresjáratokat. Jöttek a jól bevált beetető „érdekességek” : babákat és plüss állatokat gyűjtött, imádta a porcelánt, és legjobban a konyhában érezte magát. Szabad idejében állandóan főzött, és bár fél-vegetáriánus, a hal- és csirkeételekkel épp elég gondja volt.
Igazi hobbija azonban a tánc volt. Egykor a klasszikus orosz balettet tanulta és sikerében döntő szerepe volt a táncolásnak. Videóiban és a színpadon Sinitta profikat megszégyenítő mozgással adta elő dalait.

Sinitta Renet Malone, 1968. október 19-én született, Seattle-ben, Washington államban. Ellentétben a ’80-as évek közepén-végén felbukkant pop-lolítákkal, Sinitta 13 évesen már sikerrel szerepelt a West End-en műsoron lévő ’Cats’, Macskák musical-ben.  1984-ben pedig az Euróvíziós Dalfesztiválon ’Imagination’ című számával képviselte az Egyesült Királyságot, igaz nem nagy sikerrel. Az áttörés 1986-ban volt, amikor a már akkor híres producer Simon Cowell fantáziát látva benne, a szerző producer trió, Stock, Aitken, Waterman figyelmébe ajánlotta Sinittát.
Akkoriban saját bevallása szerint a személyét körülvevő nimbuszt nehezen viselte, ugyanakkor szórakoztatta is. 
„Néha igazán vicces, amikor megérkezem valahová, a férfiak azonnal utánam fordulnak, s majd kiguvad a szemük. De azért mert jó alakom van, s megmutatom a testemet, senki ne gondolja, hogy kurva vagyok! Valójában nagyon magába forduló, visszahúzódó lány vagyok, aki nagyon vágyik arra, hogy megtalálja azt a férfit, akivel szívesen van együtt, s akivel bármiről tud beszélgetni."


A ’80-as évek közepén-végén Guesch Patti, a maga 40-es éveivel kilogott a poplolíták sorából. Azért  okozott némi meglepetést 1987-ben. A franciák másik akkori popüdvöskéje az ‘Etienne’ című dalhoz készült videóklipjével igencsak felborzolta a kedélyeket. Nem csoda, ha egy francia pornofilmestől komoly ajánlatot kapott: Le Rocksar címmel egy a popvilágában játszódó „puha" pornofilmben kellett volna a főszerepet alakítania, egy nimfomániás énekesnőt, aki nemcsak zenélésre alkalmazza kísérőzenészeit. A milliós ajánlatot Patti visszautasította. A rossznyelvek szerint azért, mert  a ‘Let Be Must The Queen’ című dala a ’88-as esztendő nyári szezonjának egyik nagy sikere volt Európában.


Guesch Patti