“Volt valami vonzó tulajdonságuk, egyfajta karizmájuk”
2022-06-06
Éppen félévszázada érett be az Osibisa Band sikere – avagy Woyaya
2023-05-12

Freddie Mercury kiállítás és aukció

Több mint 1500, Freddie Mercury kensingtoni otthonából származó tárgyat állít ki egy hónapra, majd árverez el 2023 őszén a londoni Sotheby’s aukciósház.

A Queen néhai énekesének rezidenciájáról, a Garden Lodge-ból származó tárgyak augusztus 4. és szeptember 5. között láthatók a Sotheby’s londoni kiállításán. Előtte, júniusban a legizgalmasabb darabokat New Yorkban, Los Angelesben és Hongkongban is bemutatják az érdeklődőknek.

A kollekcióért, amelyben Mercury számos híres fellépőruhája mellett sok hétköznapi használati tárgya is szerepel, összesen legkevesebb hatmillió fontot vár a Sotheby’s. A bevételt két AIDS-ellenes alapítvány, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.

A legértékesebb darabok között tartják számon Szent Eduárd koronájának másolatát, amelynek eredetijével III. Károlyt koronázzák meg májusban.

A koronához tartozó palástot Diana Mosley jelmeztervező, az énekes barátja készítette. A jelmezt Mercury több koncerten, köztük az 1985-ös Live Aid-koncerten is viselte. A Sotheby’s szerint 80 ezer fontért (34 millió forintért) is elkelhetnek ezek a tételek.

Ugyancsak licitálni lehet a Queen együttes We Are The Champions című híres számának korábban nem publikált kéziratára

A dalt 1977-ben adták ki az együttes We Will Rock You című másik nagy sikerével együtt. A kilencoldalas szöveg a becslés szerint 200-300 ezer fontot (85-127 millió forintot) is érhet. Mercury egy további sikerszáma, a Killer Queen szövegének kézirata szintén megvásárolható az árverésen, az előzetes becslés szerint 70 ezer fontot (30 millió forintot) is fizethetnek érte.

Az énekes 39. születésnapi partiján, 1985-ben Münchenben viselt, katonai díszegyenruha stílusában készült zakójáért pedig 10-15 ezer fontot (4-6 millió forintot) várnak. Az egy hónapos kiállítást követően szeptember 6-án tartják az első árverést, amelyet több további aukció követ majd.

Comments are closed.