A nap videója – Iron Man a 8 éveseknek
2017-11-28
10 Bee Gees dal, világsikerük 10 lépcsőfoka
2017-12-03

84 éves a Brit Birodalom Rendjének egyik tisztje

Ennek a címbeli mondatnak persze nincs sok hírértéke, hacsak nem azért, mert a rendjel tulajdonosának muzsikáján generációk nőttek fel. Merthogy John Mayall ünnepli születésnapját november 29-én, az a ma is aktív énekes-gitáros, akit az angol blues megteremtőjének tartanak.

Erről B.B KIng azt mondta: „John Mayall volt a mester. Ha nem lenne brit zenész, Amerikában sok fekete zenész elbújhatna mellette.”

Manchesterben a képzőművészeti főiskolára járt, 20 éves volt, amikor részt vett a koreai háborúban. 1956-ban alakította meg első együttesét, Powerhouse Four néven, majd 1961-ben a Blues Syndicate nevű másodikat. 1963-ban hozta létre a John Mayall’s Bluesbreakers-t, amely az évek során számos tagcserén, feloszlatáson és újrakezdésen át máig fennmaradt. A nevek ma is sokat mondoak: John Mayall & the Bluesbreakers, Canned Heat együttes, Cream együttes, Fleetwood Mac együttes, Keef Hartley Band, Mark-Almond

Zenekedvelő, gazdag lemezgyűjteménnyel rendelkező családban nőtt fel, így aztán ő maga is fiatalon rákapott e szenvedélyre. A sok hangszeren – gitáron, billentyűsökön és szájharmonikán – játszó John Mayall későn robbant be a zenei életbe.

A hatvanas évek elején megismerkedett a brit blues másik kiemelkedő egyéniségével, a ma már halott Alexis Kornerrel, akinek tanítása alapján 1961-ben Blues Syndicate néven alakított együttest, egy évvel később pedig megszületett a Bluesbreakers, amely rövid megszakítással mindmáig működik.

A fehér blues kiemelkedő jelentőségű társulata 1965-ben jelentette meg első lemezét, amelyet napjainkig több mint negyven követett, nem számítva a válogatásokat.

A hetvenes években szünetelt a Bluesbreakers, majd 1982-ben újjáalakult és hangzásvilágában ismét jelentős szerepet kaptak a jazz-ből átvett elemek.

A szakma őt tartja a műfaj legnagyobb tanítómesterének, olyan központi figura, akinek a zenekarában játszani szinte kötelező. Aki egyszer megfordult az együttesében, annak többé már nem kell szakmai ajánlólevél, a Bluesbreakersből egyenes út vezet a csúcsra.

A ma is aktív muzsikus az elmúlt évtizedekben tíznél több koncertet adott Budapesten és vidéki nagyvárosokban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.