Phil Collinsnak tele a hócipője a saját dalától
2017-11-24
Egy karácsonyi dalocska némi fricskával
2017-11-26

Megdöbbentő a mai pop-rock éllovasok átlagéletkora

(A képen David Gilmour, a Pink Floyd énekese, gitárosa és fő dalszerzője, egykor és ma.)

Az ember azt gondolná, ha a pop-rock zene a tinédzserek, a fiatalok zenéje, akkor azt tinédzserek művelik.

Nos, ez tévedés, ami jól érzékelhető ha például a 2014-es best-selling, a legnagyobb eladási mutatókkal rendelkező előadókat nézzük.

Ugyanis ezek között az élvonalban a Pink Floyd, az AC/DC és Michael Jackson végzett.  Ott volt az élen Taylor Swift a maga 25 évével. A második helyen a One Direction, aztán a Coldplay, ez utóbbi tagjainak átlagéletkora 37 év.

Az egyik legtöbb eladott lemez az AC/DC nevéhez fűződik az együttes tagjainak átlagéletkora 60 év. Az ausztrál rockbanda 16. stúdió albuma, a Rock Or Bust in 2014-ben fenn volt az ausztrál, a német, a svéd és a kanadai lista élén.

Abban az évben a 6. helyen állt a hirtelen elhunyt Michael Jackson, aki akkor 56 éves lett volna. De említhetjük a 7. helyen végzett Pink Floyd-ot, amelyben 70 év körüli az átlagéletkor.

Ha a fiatalabbakat nézzük, az élbolyban végzettek közül, a brit trió, a One Direction-ban 22 év az átlagéletkor, Ed Sheeran 24 éves volt, a 3. helyen végzett Sam Smith 22 volt. Utána jön Katy Perry 30, és Beyonce 33 évesen.

Összegezve, ha a világsikert elért és élvonalbeli énekesek és együttesek korát nézzük, akkor az átlagéletkor bizony 38 évre jön ki. Ebből persze ki-ki eldöntheti milyen következtetéseket von le, de az tény, hogy a világ sok táján, a pop-rock kedvelők számára még mindig, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy továbbra is a 60-as, 70-es, 80-as években kezdett előadók zenéi, dalai a mérvadók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.