Neil Young gyűjtőszenvedélyének titkai
2017-12-12
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
2017-12-12

Rendőrségi ügy, misztikum és pénz egy Beatles dal körül

A Scotland Yard is beszállt abba a rejtélyes ügybe, amely a Beatles egyik leghíresebb dalához köthető. Bár már sok minden tisztázódott, de még mindig maradt megválaszolatlan kérdés.

 

Mindig akad valami izgalmas sztori egy-egy világsláger születése kapcsán, persze az esetek nagy részében a pénz is motiváció. Ez a Beatles együttes, pontosabban Paul McCartney Eleanor Rugby című dalánál is így lehet, de ebben az esetben már a Scotland Yard is beszállt.

A időskori magányról szóló szövegével ez a Beatles egyik legismertebb és legeredetibb dalának születése körüli misztikum már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött, amikor lelkes „rejtély-kutatók”  azt keresték, ki is valójában Eleanor Rugby, akit McCartney megénekelt, beleértve a második versszakban szereplő McKenzie atyát is.

Bár Paul McCartney többször elmondta, nincs sztori a dalban szereplő nevek mögött, mégsem hisznek neki. Sőt a 80-as években Liverpool külvárosában a wooltoni Szent Péter plébánia temetőjében megtalálták egy bizonyos Eleanor Rigby sírját, (képünkön). Az tény, hogy McCartney és Lennon 1956-ban a templomban egy ünnepi alkalommal találkozott először.

Eleanor azonban nem olyan volt, mint akit McCartney megénekelt, nem volt magányos ember. A temetőben egy másik sírkövön a McKenzie név is megtalálható. McCartney tagadta, hogy ez a nevek forrása, bár egyetértett abban, hogy akár a tudatalattija lehet a ludas.

Egyébként az igazi Eleanor 1895-ben született, és feltehetően Liverpool Woolton nevű részében élt, ahol egy Thomas Woods nevű férfihoz ment feleségül. 1939. október 10-én, 44 évesen álmában hunyt el, halálának okát nem tudták kideríteni.

A sír fotója, sőt a sírhely megváltásának bizonylata (képünkön), egy 1899-es miniatűr biblia, benne Eleanor Rugby adataival és – ami a legfontosabb – a dal eredeti kéziratos kottája (McCartney kézírásával, George Martin szignójával) idén szeptemberben hirtelen felbukkant az Omega Aukciósház egyik árverésén.

Karen Fairweather, Omega Auctions igazgatónője a Beatles relikviák árverése előtt azt nyilatkozta, „minden egyes darab egyedi és fantasztikus, hiszen a globális zenetörténet egy szeletkéje kerül a nyilvánosság elé. Izgalommal várom világ mely tájáról lesznek érdeklődők, akik igényt tartanak e becses relikviákra”.

Ebből aztán nem lett semmi, mert napokkal az árverés előtt a warringtoni székhelyű Omega Aukciósház közölte, mivel egy bicesteri nő azt állította, hogy a dokumentum lopott, visszavonták ezeket a tételeket. A Paul McCartney által írt kotta induló ára 20 ezer font (csaknem 7 millió forint) lett volna.

Sőt az ügyben a rendőrséghez is érkezett feljelentés, amit jelenleg is tartó nyomozás követett.

Kiderült, hogy az eddig egyetlennek hitt kottából létezik egy kópia, ami vagy szintén eredeti, vagy hamis.

Annyi már bizonyos, hogy a kotta (fenti képen) eredetileg a Beatles producerének, George Martinnak a tulajdona volt, amit 30 évvel ezelőtt a Martin család legidősebb leányának, Alexis Stratfold-nak ajándékozott. A hölgy, akinél jelenleg is megvan a kotta, pontosan tudja, hogy egy örökbecsű relikvia, és eszébe sem jut értékesíteni. Sőt lakásában bekeretezve a falon függ.

Az aukcióra került kotta (fenti képünk) viszont Colin Sanders, stúdiótechnikai berendezésekkel foglalkozó és annak idején a Beatles Abbey Road Stúdiójába is bejáratos egykori vállalkozó tulajdona volt. Colin Sanders 1998-ban helikopterbaleset áldozata lett. Özvegye Dr. Rosemary Sanders szerint férje egy jótékonysági árverésen jutott a kottához.

A helyi Thames Valley rendőrség szóvivője elmondta: a bejelentést egy “családi vita” után kapták, amely a kézirat tulajdonjoga miatt alakult ki.

Közben az is kiderült, hogy az ügyben Dr. Rosemary Sanders és örökbefogadott lányuk Terri-Louise (képünkön) körül kell keresni a megoldást, ugyanis az aukciósháznak Terri-Louise kínálta fel  a relikviákat, meggyőzve az aukciós házat, hogy jogosult az eladásra, mert ő örökölte az apjától. Az még nem derült ki, milyen módon szerezte meg a kottát?

 

Az aukció hírére McCartney elmondta az Associated Press-nek, hogy az Eleanor Rigby egy teljesen fiktív karakter, amit összeállított. Ha valaki pénzt akar költeni egy dokumentum megvásárlására, hogy kitalálhasson egy fiktív karaktert, ez jó nekem.”

Most már csak az a rejtély, miért van két példány a kézírásos kottából, ám biztos hogy hamarosan ez is kiderül.

Mint ismeretes az Eleanor Rugby 1966-ban jelent meg kislemezen, a lemez ’B’ oldalán. Az ’A’ oldalán Yellow Submarine van.

Érdekessége, hogy a Beatles tagjai nem zenélnek a dalban. Az Abbey Road Studióban vették fel külsős zenészekkel: négy hegedűssel, két brácsással és két csellistával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.