Eladó pop, rock, hangszeres magyar és külföldi hanglemezek
2022-01-11
Megmenekült az ABBA slágerek szentélye
2022-01-16

Folytatódik a bakelit győzelmi menete

Harmincéves rekordot döntött a lemezeladás a 2021. december 23-ával zárult héten az Amerikai Egyesült Államokban. A karácsony előtti vásárlási hajrában 2,11 millió lemezt vásároltak az emberek, írja a Billboard az MRC Data (az egykori Nielsen) elemzésére hivatkozva.

Az amerikai lemezeladások tavaly 29,2 százalékkal nőttek a 2020-as állapotokhoz képest, a növekedést három mainstream női előadó új lemeze tolta meg nagyon. Adele 30 című albumából 108 000 lemezt, Taylor Swift Red (Taylor’s Version)-jéből 114 000 darabot, Billie Eilish Happier Than Ever című munkájából pedig 73 ezer kópiát vittek haza az albumok megjelenésének első hetében. Adele év végén megjelent 30-a lett egyébként 2021 legtöbbet eladott lemeze az USA-ban.

Közben tavaly novemberben a slágerlisták élére repült az ABBA új albuma Nagy-Britanniában és Németországban. 

A svéd együttes Voyage című albumán 40 éve először szerepelnek új dalok.

Míg az amerikaiaknál a modern pop érdekelte leginkább a vásárlókat, Európában Adele és Ed Sheeran előtt az ABBA Voyage című albuma tarolt a lemezeladásokban. Angliában ötmilliónál is több lemezt vettek az emberek, az összes albumeladás 23 százalékát tették ki a bakelit hanglemezek.

Ez a tizennegyedik év, hogy a lemezformátum eladási számai nőnek, a kilencedik, hogy a kazettáké is felfelé ível. Mindeközben a CD utáni érdeklődés folyamatosan zuhan, 1988 óta nem vettek olyan kevés CD-t az Egyesült Királyságban, mint 2021-ben.

Az angol hanglemezeladási listát 2021-ben az ABBA-tól a Voyage vezette, mögötte jött Adele a 30-cal, majd a Rumours a Fleetwood Mact-ől, negyedik Ed Sheeran Equals (=) című albuma, majd ötödik az egykori Amy Winehouse második és egyben utolsó stúdiólemeze, a 2006-ban megjelent Back To Black.

 

Hanglemezbörze a RetroZenevilág oldalán! Nézze meg!

Eladó pop, rock, hangszeres magyar és külföldi hanglemezek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.