Crimson király és udvartartása Budapesten
2018-04-02
David Bowie emlékművet kapott
2018-04-02

Bajban egy legendás gitármárka

(Slash a Guns N’ Roses-ból, kezében a Gibson-ja és az Epiphone másolat)

116 éves működés után félmilliárd dolláros adósságállomány és csődközeli helyzet a Gibsonnál

Évek óta lehet hallani a csökkenő gitáreladásokról, ugyanakkor arra még nem volt példa, hogy egy komoly, meghatározó gyártó jövője vált volna kétségessé. Egészen mostanáig. A legfrissebb hírek szerint 116 évnyi működés után csőd fenyegeti a Gibsont. A vállalat úszik az adósságokban, és kétségbeesett kiárusításokkal próbálnak pénzt szerezni arra, hogy fizetni tudjanak az egyre növekvő számú hitelezőnek – írja a golbalgitar.hu.

A mostani fejlemények utólag megmagyarázhatják a Gibson távolmaradását a NAMM 2018-ról, ami az év elejének egyik legjobban dokumentált szakmai híre volt, azt viszont legfeljebb a szakma bennfentesei tudhattak részleteiben, amit a Nashville Post újságírója, Geert De Lombaerde hozott nyilvánosságra, nevezetesen, hogy a cég mára óriási adósságokat halmozott fel, és a pénzügyi helyzetük egyre csak romlik.

Az adósságállomány nem volt titok a részvényesek előtt, De Lombaerde szerint viszont ez csak a jéghegy csúcsa.

“A helyzet, amivel az emblematikus gitárgyártó szembesülni kénytelen, messze nem normális egy olyan cég számára, melynek éves bevétele meghaladja az egymilliárd dollárt. Bill Lawrence, a Gibson pénzügyi vezetője nemrég, kevesebb mint egy év után elhagyta a céget, mielőtt egy 375 millió dolláros tétel kifizetése esedékessé vált volna. Emellett egy másik, 2013-ban keletkezett, 145 millió dolláros összeg is kifizetésre vár.”

A Gibson 1902-ben kezdte meg a működését, története gyakorlatilag teljesen összefonódott Amerika, és tulajdonképpen az egész világ könnyűzenéjével. Számos emblematikus, máig meghatározó gitár- és basszusgitár típust köszönhetnek nekik a zenészek. A talán leghíresebb modellt, a Les Pault 1952-ben kezdték gyártani, a többi ahogy mondani szokás, történelem. És ahogy a történelmet a győztesek, ez esetben a hitelezők írják, úgy elképzelhető, hogy ez a nagy múltú márka hamarosan befejezi működését.

Természetesen igyekeznek elkerülni a csődöt, és pénzzé tenni mindent, amit csak lehetséges. Az év elején 6,4 millió dollárért eladták egyik leányvállalatuk, a Baldwin Piano raktárházát, és egyesek szerint az sem kizárt, hogy hamarosan a komplett Baldwin márkától is megválnak, bár ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg. Emellett egy másik alvállalat, a korábban a Samicktől vásárolt Valley Art Guitars nashville-i telephelyét is értékesíteni fogják, körülbelül 11 millió dolláros áron.

 

Bár a Gibson jelenleg is egymilliárd dollár fölötti bevételt termel évente, egyre több befektető, részvényes, és elemző beszél csődközeli helyzetről. Kevin Cassidy, a Moody’s – nemzetközi pénzügyi elemző és hitelminősítő társaság – egyik vezető elemzője szerint ez az év kritikus lesz a cég számára, és könnyen kifuthatnak az időből. Ha pedig ez megtörténik, és a Gibson csődöt jelent, a tulajdonos-ügyvezető, Henry Juszkiewicz arra kényszerülhet, hogy a teljes céget eladja. A Moody’s ezzel egyidejűleg le is minősítette a Gibsont, ahogy már tavaly is megtette ezt. Mások jelentős változásokat várnak a cég vezetését és stratégiáját illetően.

Többen úgy gondolják, hogy a Gibson mostani helyzete jellemző tünete a világszerte visszaesett hangszereladásoknak, ami évek óta egyre nagyobb problémát jelent a piac szereplőinek. Vannak, akik ezt az elektronikus zene és a rap iránti megnövekedett érdeklődésnek tulajdonítják. Ugyanakkor többen úgy látják, hogy a gitár elveszítette azt a kulturális jelentőséget, amit a korábbi generációk tulajdonítottak neki: ők nagyobb mértékben kötődtek a hangszeres zenéhez, vagy a rock n’roll bármilyen formájához, szemben a mai fiatalokkal, akik számára a gitár ugyanolyan játékszer, mint egy lemezjátszó, egy laptop, vagy egy játékkonzol. Akárhogy is, a számokkal nehéz vitatkozni: a gitáreladások világszerte másfél millió példányról úgy egymillióra csökkentek kevesebb mint egy évtized alatt. Sokan már arról beszélnek az utóbbi években, köztük olyan meghatározó zenészek, mint Gene Simmons, hogy a rock & roll is halott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.