Ringo Starr lovagias ügye
2018-04-02
Bajban egy legendás gitármárka
2018-04-02

Crimson király és udvartartása Budapesten

A King Crimson 2017-es amerikai koncertkörútja után idén Európában turnézik. Az állomások között Krakkó és Bécs mellett Budapest is szerepel. A Uncertain Times elnevezésű turnéja során június 29-én a MÜPA-ban koncertezik.

 

 

A King Crimson a progrock/artrock kiemelkedő képviselője. 1975-ben ideiglenesen feloszlottak, amikor már hét lemezük volt: In the Court of the Crimson King, In the Wake of Poseidon, Lizard; Islands; Larks’ Tongues in Aspic; Starless and Bible Black; Red.

A gyakori tagcserék után hat évig nem tűnt fel az együttes, de az alapító Robert Fripp vezetésével többször összeálltak: 1981-től 1984-ig, 1994-től 2004-ig, 2007-től 2009-ig, majd 2013-ban is újjáalakultak. Utolsó, tizenharmadik stúdióalbumuk 2003-ban látott napvilágot The Power of Believe címmel.

A most fél évszázados brit zenekar olyan együtteseknek kövezte ki az utat, mint a Yes vagy épp az Emerson, Lake & Palmer. Bár leginkább a rock kategóriájába sorolják őket, zenéjükben fellelhetőek a jazz, a klasszikus zene, a kísérleti zene, a pszichedelikus rock, a new wave, a heavy metal, a gamelán és még a folk bizonyos elemei is. Annak ellenére, hogy a rádiók igen ritkán játszották dalaikat, az együttes még azelőtt igazi klasszikussá vált, hogy debütáló lemezük, az In the Court of the Crimson King napvilágot látott volna. Köszönhető mindez annak az 1969 nyarán adott koncertnek, amelyen a londoni Hyde parkban mintegy 650 ezer ember előtt a Rolling Stones előzenekaraként léphettek fel. Még ugyanabban az évben megjelent az első albumuk, amelyet a szakirodalom a rockzene egyik legkiemelkedőbb bemutatkozó albumának tart, a The Who gitárosa, Pete Townshend pedig egyenesen hátborzongató remekműnek titulált.

Többször megfordultak már Magyarországon: először 1996-ban „dupla trióként” – Fripp, Belew, Levin, Bruford, Mastelotto és Gunn –, majd 2003-ban dupla duóként – Fripp, Belew, Mastelotto és Gunn – tértek vissza. Idén dupla kvartett érkezik a MÜPÁba: az alapító-gitáros Fripp, három dobos, Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey, a billentyűs Bill Rieflin, a gitáros-énekes Jakko Jakszyk, a basszusgitáros Tony Levin és a szaxofonos-fuvolás Mel Collins alkotja a zenekart.

A számok közül hat olyan korábbi hangzik majd el, melyet eddig itt nem lehetett hallani, valamint olyan szerzeményekkel is előállnak, melyeket a legújabb formációban, három dobosra írtak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.