Játékfilm David Bowie-ról
2019-02-26
Mi vezet vezetés közben? – A Queen a nyerő
2019-06-04

Ötven kérdés James Brown halálával kapcsolatban

Háromrészes, monstre és meglehetősen különös – cikkben ment utána a CNN annak, hogy 2006-ban James Brown talán nem véletlenül halt meg, hanem meggyilkolták. Közel egy tucat közeli hozzátartozó és ismerős állítja, hogy a soulzene királyát és feleségét előre eltervezve ölték meg.

A hivatalos verzió szerint James Brown karácsony napján hunyt el betegségben, azonban a halálát megállapító orvos szerint az állapota javult, nem pedig romlott, mielőtt meghalt volna. Ráadásul az egyik nővér valamiféle szer nyomait találta az infúziós csőben, ami arra utalhat, hogy valaki valamit befecskendezett az énekesnek.

Thomas Lake háromrészes cikkében több megszólaló Brown halálának újranyomozását kéri, köztük a negyedik feleség, a menedzser és Brown hat örökösének egyike. Az énekes lánya és a veje, akik mára meghaltak, ugyanezt szerették volna. Az új bizonyítékokat összeszedő, megszállottnak tűnő Jacquelyn Hollander cirkuszi énekesnő még azt is állítja, hogy Brown harmadik felesége, Adrienne korábban arra panaszkodott, hogy azért kellett visszavonnia a feljelentését a közismerten agresszív, nőverő énekessel szemben, mert Brown verőembereket küldött rá, akik megfenyegették. Végül mégis feljelentette az énekest, azonban az ügynek nem lett következménye, mert Adrienne Brown 1996-ban meghalt.

Hollander azt is elárulta a CNN újságírójának, hogy James Brown megerőszakolta őt, majd megfenyegette, hogy megöli, ha bárkinek el meri árulni a történetet. A nő állítása szerint az évek során összesen hét személlyel figyeltette őt az azóta elhunyt énekes.

 

A CNN 11 olyan személyt interjúval meg, akik Brown halála ügyében új vizsgálatot, és az énekes holttestének exhumálását követelték. Közéjük tartozik Marvin Crawford orvos, aki őt holttá nyilvánította, mert szerinte Brown egészségi állapota nem volt olyan rossz, ami indokolta volna gyors halálát. Az orvos arról is beszélt, hogy annak idején az egyik ápolónő elmondta neki, hogy valami gyanús anyagot talált a Brown-ra kapcsolt légzőkészülék csövében. Crawford doktor szerette volna felboncoltatni a soul-király holttestét, de lánya, Yamma ezt megtiltotta neki.

 

A Thomas Lake újságírónak nyilatkozók között volt Brown lánya, LaRhonda Petit, veje, Darren Luma, a negyedik felesége, Tomi Rae, menedzsere, Frank Copsidas és Al Sharpton tiszteletes, az énekes barátja. Lake Yammát is szerette volna megszólaltatni, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni.

 

Az interjúk közül különösen érdekes Jacqueline Hollanderé, aki barátnője és bizalmasa volt Brown korábbi feleségének, Adrienne-nek és akinek a vallomása nyomán az újságíró nyomozni kezdett.  Jacqueline elmondása szerint az asszony bevallotta neki, hogy férje fizikailag bántalmazta őt, meg is erőszakolta, sőt, azzal is fenyegette, hogy megöli. Ő azonban kénytelen volt mindezt eltűrni, mert az énekes stábja kényszerítette őt, hogy visszavonja vádjait. Adrienne 1996-ban halt meg, fájdalomcsillapító-túladagolásban. Ezeket azért szedte, mert egy plasztikai sebészeti műtét után erős fájdalmai voltak. De már akkor voltak olyan gyanúk, hogy Brown megölte az asszonyt. Jacqueline-nek magának is volt oka haragudnia az énekesre, mert állítólag őt is megerőszakolta még 1988-ban. Mindazonáltal meggyőződését hangoztatta, hogy Brownt is megölték.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban így van, akkor már csak az a kérdés, hogy bosszú vagy valami más ügy állt-e a gyilkosság hátterében.

 

James Brown 1956-ban tűnt fel a Please, Please, Please című dalával, és egész életében a soul-zene legkeményebb vonalát képviselte. Népszerűségét hihetetlen előadói képességei, színpadi jelenléte is fokozta. A műfaj olyan klasszikusait írta és adta elő, mint az I Feel Good, a Try Me, az It’s Man’s Man’s Man’s Man’s World, a Sex Machine – ahonnan a „gerappa” kifejezés, a get up, get up eltorzításából származik – ő énekelte a Rocky 4 főcímdalát, a Living In Americát.

Kétszer járt Budapesten, 1987-ben és 1998-ban. A filmtörténetbe is beírta magát: mindkét Blues Brothers-filmben ő alakította az énekes-prédikátor Cleophus James tiszteletest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.